O reteta veche , din caietul mamei mele, un desert pe care nu l-am mai pregatit-o de multi ani 😳 , mai exact decand copilasii mei era-u prin scolile primare. M-a apucat un dor de acele vremuri…ba chiar uitasem de gustul divin si unic al acestui tort de exceptie. Din pacate, nu am poze din timpul prepararii…dar pentru ca mai exista si varianta “Perla neagra ”, care in mare parte este asemanatoare cu aceasta reteta, promit sa o prepar si pe aceia cat de curand 😉 si am sa imortalizez atunci, pas cu pas toate etapele prepararii 😛 .
Timp de pregatire: 200’
Ingrediente
Blat 1
8 albusuri
16 linguri zahar
200g nuca macinata
1 lingura faina
Blat 2
8 albusuri
16 linguri zahar
200g nuca de cocos
1 lingura faina
Blat 3
2 oua
2 linguri zahar
2 linguri faina
Crema
16 galbenusuri
400g zahar
10 linguri apa
1 lingurita extract de vanilie
400g unt (margarina Rama)
1 lingura cacao
Décor
1 lingura pudra de cacao
Mod de preparare
Incepem cu coacerea blaturilor, care se vor raci pana terminam de preparat crema. In primul rand pornim cuptorul la 170*, cu ventilatie sau 160* fara optiunea ventilatie.
Pentru primul blat, batem albusurile cu zaharul, ajutandu-ne de robot sau la mana, cu un tel, pana optinem o bezea tare, apoi cu o paleta (lingura) , incorporam usor nuca amestecata cu faina.
Tapetam o tava de 43/32cm, cu hartie de copt si golim compozitia primului blat in ea si nivelam usor. Dam la copt pentru 20’.
Pentru al doilea blat, procedam la fel ca si la primul, doar ca vom inlocui nuca normal cu nuca de cocos, iar timpul de coacere este acelasi. Lasam blaturile la racit.
Pentru al treilea blat, separam albusurile de galbenusuri, le batem bine cu un varf de sare, adaugam apoi zaharul pe rand, pana optinem o bezea tare, adaugam apoi cele doua galbenusuri si la final faina . Amestecam usor cu o paleta, de jos in sus pana se omogenizeaza. Tapetam cu hartie de copt, o tava de 22/30 cm, adaugam coca, nivelam si coacem pandispanul pentru 20’ , in aceleasi conditii ca si foile de bezea cu nuca.
Acum trecem la crema :lol: atentie, se pregateste pe aburi !
Intr-un bol incapator (asezat pe baie de aburi ) frecam si fierbem cele 16 galbenusuri cu zaharul, apa si extractul de vanilie pana ce crema se ingroasa. Luam apoi crema de pe aburi, o acoperim si o lasam la racit.
Cand aceasta, este rece complet, punem untul in bolul mixeru-lui, il spumam (frecam) bine si adaugam rand pe rand cate o lingura de crema, pana o incorporam pe toata. La final vom optine un bol plin cu o crema aerata, extrem de fina si aromata :lol: .
Impartim crema in doua, in jumatate adaugam lingura de cacao pe care neaparat o cernem si o incorporam bine in crema. Astfel optinem a doua crema pentru tort.
Asamblare: Cele doua foi de bezea le taiem in doua pe lung, astfel ele ajung aproximativ de dimensiunea pandispanului (copt intr-o tava de dimensiune mai mica ;-) ).
Prima foaie de la baza tortului este : blat de nuca, apoi crema de vanilie, blat nuca de cocos, crema cacao, blat nuca ,crema de vanilie, blat nuca de cocos, crema cacao si deasupra foaia de pandispan peste care cernem pudra de cacao. Asta este tot :-) .
Tortul se da la rece pentru cel putin una ora, dupa care se poate portiona si servi cu placere :-P .
Pofta buna !
Vai ce demult nu am mai mancat din bunatatea asta, draga Lia !
Stiu prajitura asta, dar….parca era sub alta denumire….trebuie sa caut.
Multumesc ca mi-ai reamintit-o, este excelenta !
Te tzuc cu drag !
Da draga Sidy, prajiturica asta e demențial de buna, eu nu o stiu decat cu numele acesta dar nu m-aș mira sa mai aibă si alt nume 🙂
Ma bucur ca îți place , astept sa o prepari si tu, sa vin in „vizita” la degustat 🙂
Pupici !