Suntem in sezon-ul lor, al dovlecei-lor 😉 atat de sanatosi si foarte versatili in preparare. De cum am vazut aceasta tarta la Laura, mi-am propus sa o pregatesc si eu. Trebue sa recunosc ca aspectul, a fost factorul hotarator 😀 iar dupa ce am pregatit-o si am gustat-o… am stabilit instant cand o prepar dinnou 😆 este yumiii !
Este un preparat sanatos, delicious, usor de pregatit atat cu branza sarata cat si cu branza dulce.
Timp te pregatire: 120’
Ingrediente
Aluat:
250g faina
75 g branza sarata (de bivolita am folosit eu)
100g unt
2 galbenusuri
2 linguri apa foarte rece (din frigider)
4 crengute mici, de cimbru
4 fire, frunze de patrunjel
Piper
Umplutura:
100g branza sarata (de bivolita )
1 lingura smantana pt gatit
2 catei de usturoi
4 linguri ulei de masline
2 crengute (mici) rozmarin
Cateva frunze de menta
Deasupra :
350g dovlecel tanar/crud
Mod de preparare
Curatam (sau nu) dovlecelu-l de coaja, il spalam si il taiem in rondele foarte subtiri pe care le punem intr-un bol incapator. Presaram deasupra sare grunjoasa si dam bolu-l de-oparte, ca dovleceii sa aiba tipm suficient, sa-si lase apa in exces. Apoi trecem la prepararea aluatu-lui:
Faina, putin piper, branza sfaramata, si untul rece taiat bucatele, impreuna cu verdeturile tocate, le framantam putin cu robotul, pana aspectul devine granulat. Separat intr-un bol batem galbenusurile cu apa foarte rece si o adaugam peste amestecul sfaramicios. Framantam in continuare si daca este nevoie, mai adaugam 1-2 linguri apa rece, pana aluatul se leaga. Aluatul optinut il punem intr-o folie si il dam la frigider pentru 1 ora.
Intre timp, ne pregatim restul de ingrediente :
Zdrobim intr-un mojar, usturoiul cu verdeturi-le si uleiul de masline, iar separat intr-un bol, amestecam branza sfaramata impreuna cu smantana.
Scurgem bine feliile de dovlecel si le intindem pe prosoape absorbante.
Pornim cuptorul si fixam la 180*.
Scoatem aluatul din frigider si pe masa de lucru infainata, intindem aluatu-l intr-o foaie rotunda cu grosimea de 4-5mm, intr-un cerc cu diametrul tavii (in care vrem sa coacem tarta) in cazul meu 36x33cm. Decupam sfera cu diametrul dorit, inlatur-and aluatul in exces, apoi intepam tarta din loc in loc cu o furculita. Tapetatam tava cu hartie de copt si ajutandu-ne de sucitor/facalet, transferam aluatul in tava de copt. Cu un cutit, portionam aluatul in 8 felii (vezi foto), apoi dam la cuptorul pentru 10’.
Intre timp, jumatate din uleiul aromat (din mojar) il incorporam in amestecul de branza cu smantana.
Scoatem tarta usor rumenita din cuptor, intindem branza pe toata suprafata, apoi incepand din mijloc, aranjam in cercuri feliile de dovlecel. Ungem deasupra cu restul de ulei aromat si dam tarta dinnou la cuptor, pentru inca 20-25’.
Se serveste atat calda cat si rece, simpla sau cu o salata alaturi.
Ps: Sugestie ! :-P Aluatul ramas (in exces) l-am intins intr-o foaie, am taiat fasii pe care le-am rasucit in forma de spirala si am copt cateva grisine delicioase ;-) (vezi foto).
Pofta buna !