Un dulce facut cu dragoste 😛 pentru “sora” mea draga Cornelia 😀 . Povestea…si mai multe imagini, pentru cine doreste, gasiti aici. Dulceata de lapte am preparat-o dupa reteta de aici.
Timp de pregatire: 200’
Ingrediente
Blat:
12 oua
170ml apa
30ml ulei
300g zahar
350g faina
70g cacao
300 g nuci macinate
100g migdale macinate
20g praf de copt
1 lingurita esenta de migdale
Crema:
800 ml lapte
100g amidon
250g margarina Rama
600 gr dulceata de lapte
Sirop:
4 linguri sirop de papadie
2 linguri apa
Ornare:
300g ciocolata
100g margarina
4 linguri crema
Mod de preparare
Blat: Separam ouale si batem spuma albusurile cu un praf de sare. Galbenusurile le mixam puternic cu zaharul, pana ce-si dubleaza volumul si se deschid la culoare. Adaugam uleiul, apa si mixam bine dupa fiecare. La urma adaugam faina in ploaie, amestecata in prealabil cu praful de copt si cacao. Adaugam si nucile si migdalele (eu le-am zdrobit in robot) si amestecam bine cu o paleta. La final adaugam esenta, incorporam albusurile batute spuma si turnam coca in tava . Eu am folosit o tava antiaderenta dar in lipsa ei, tapetati cu hartie de copt orice tava de dimensiunea 35/25cm si e perfect !
Dam tava la cuptorul incalzit la 180* pentru 40’. Ca sa fiti sigure ca blatul este copt, face-ti testul cu scobitoarea !
Scoatem blatul pe un gratar si il lasam sa se raceasca complet si numai dupa aceia il taiem.
Ii indepartam calota (din aceasta, eu am preparat inca o prajiturica mica, pentru acasa, pe care am imbracat-o in crema si deasupra am presarat bucatele de blat zdrobit vezi foto:), iar blatul uniform il sectionam in trei.
Crema: Intr-o craticioara, amestecam laptele cu amidonul si-l punem pe foc la fiert, amestecand continuu pana se ingroasa, apoi dam cratita de-oparte si lasam la racit. Intre timp mixam untul cu dulceata de lapte, iar cand amestecul de lapte si amidon s-a racit, il adaugam in crema si mixam totul foarte bine. Punem 4 linguri de crema, de-oparte pt ornat.
Insiropare si asamblare: Amestecam siropul cu apa si cu o pensula, insiropam prima foaie de blat. Adaugam jumatate din crema si o intindem uniform pe toata suprafata foii, asezam deasupra a doua foaie, o insiropam, intindem restul de crema si punem ultima foaie de blat pe care o insiropam.
Ornare:Topim ciocolata impreuna cu untul si cand este complet fluida acoperim in totalitate, suprafata prajiturii si dam prajitura la rece cateva ore.
Din crema pastrata, am montat cateva „moate” in care am infipt cate o bucatica de ciocolata, scursa pe marginile prajiturii la glazare si gata :-D .
Pofta buna !
Imi place si acest blog , interesanta si praji , dar un loc de abonare pe mail n-am gasit 🙁
Bun venit Diana ! ma bucur ca iti place ce ai gasit pe blogul meu 🙂 si iti promit ca in scurt timp v-a exista si un loc/optiune de abonare pe mail.
Duminica placuta si te astept sa revii!