Pentru ca noua, in familie, ne place sa mancam ceva mai picant, am facut diverse retete de ketchup, dar pentru sotul meu, care mananca foarte picant, nici una dintre ele nu i-a ”gadilat” destul de tare papilele gustative si astfel am realizat aceasta reteta care in sfarsitJeste pe gustul lui !
In cazul in care doriti sa preparati reteta, trebue musai sa va avertizez ca esteo pasta extrem de iute/picanta!
Si un sfat important :dupa deschiderea recipientu-lui, pastra-ti la frigider !
Particip cu aceasta reteta la :Dulce Romanie-provocarea lunii Septembrie, gazduita deNicol.Acestminunat proect, inceput in octombrie 2010, initiat deMihaela., care iata cum luna de luna, de la un an la altul, este dus mai departe de gazde primitoare.
Timp de pregatire: 120’
Ingrediente
2 kg gogosari rosii
800 g ardei chili
800 g ceapa rosie
100 g usturoi
100 g sare
200 g zahar
200 ml otet
Mod de preparare
Spalam ardeii, gogosarii ii taiem in 6-8 bucati, depinde de marimea lor, le indepartam cotorul si semintele, iar la cei iuti le indepartam coditele sicu tot cu seminte si nervuri, ii taiem eventual in doua.
Curatam ceapa si usturoiul si le spalam. Toate acestea le maruntim in robot-ul de bucatarie( daca nu aveti le puteti trece prin masina de carne).
Punem intr-o cratita, pe foc, otetul cu sarea si zaharul si amestecam pana se topesc. Adaugam legumele maruntite, omogenizam si lasam sa fiarba la foc mic una ora, amestec-and din cand in cand. Lasam putin la racit apoi trecem totul prin blender si obtinem o pasta densa dar care curge. Punem pasta dinnou la fiert pentru inca 15’ , dupa care ketchup-ul este gata. Il turnam in recipiente sterilizate pe care le punem la duns(in paturi) pana a doua zi. Etichetam, pozamJsi la camara cu ele.
Ps: Daca nu aveti blender, pune-ti amestecul fiert (dupa cele 60’)direct in recipientele sterilizate, fara a mai fi nevoie de inca 15’ de fierbere, doar ca, sub aceasta forma nu-l mai puteti numi ketchup, ci mai degraba un sos foarte iute !
Pofta buna!