O bunatate dulce, aromata,acrisoara si putin picanta…cu o culoare ce te duce cu gandul, mai degraba la dulceata de caisenici decum la o dulceata de ardei iute ! noroc cu eticheta de pe borcan.
Delicioasa servita alaturi de fripturi sau la prepararea sosurilor dulci, acrisoare,picante…
Timp de pregatire: 140′
Ingrediente
1kg ardei iute portocaliu
1kg zahar
100g ghimbir proaspat
1000ml otet de 9*
Mod de preparare
Avem nevoie neaparat de rabdare si manusi chirurgicale, fara ele nu putem incepe prepararea acestei delicateti ! Spalam ardeii si-i scurgem de apa(ii lasam intr-o strecuratoare cateva minute). Ne punem manusile de cauciuc, luam o planseta si sectionam fiecare ardei in doua pe lungime , apoi indepartam toate semintele si nervurii. Operatiunea aceasta este cea mai dificilaJsi dureaza cam 30’, nu mai mult. Aveti mare grija sa nu duce-ti mainile prin zona fetei ca e de rau.
Odata terminata “munca de chinez”, punem ardeii in robot, si-i maruntim, dar nu foarte tare. Curatam si dam pe razatoarea mica, ghimbirul.
Luam o cratita de inox (sau cu strat ceramic, in cazul meu), adaugam compozitia de ardei, ghimbirul ras,zaharul si otetul. Amestecam si punem la fiert. Lasam sa fiarba la foc moderat, pana dulceata este suficient de bine legata, eu am fiert-o 2h’.
Intre timp ne pregatim borcanele-le, le spalam si lesterilizam, iar cand dulceata ajunge la consistent dorita, (facem testulpe ofarfurie) umplem recipientele/borcanelele si le capacim/legam. Nu necesita sterilizare ! Dupa ce dulceata s-a racit, etichetam; pozam si depozitam pe raft in camara.
Pofta buna!