Excelent pentru micul dejun, langa o cana cu lapte, iaurt sau sana.
Este primavera si este perioada in care leurda este numai buna de cules. Despre leurda si beneficiile ei, cred ca stiti cu totii 😆 (in caz ca nu stiti, dati o cautare pe google si veti afla ) 😉
Am fost si ieri la padure la Bazos , unde este atat de multa leurda… pacat ca multa lume nu o cunoaste si mai ales nu o consuma…
In dorinta de a face altceva cu leurda, (decat pus la congelat si pesto), am creat acest cozonac care chiar este foarte bun si pe care vi-l recomand cu toata increderea.
Ingrediente
Aluat:
500ml lapte
100g unt topit
100ml ulei
2 linguri smantana fermentata
1 lingurita sare
6 galbenusuri
1,2 kg faina
2,5 lingurite drojdie uscata
Umplutura:
200 g urda
200 g telemea sarata
Doua legaturi de leurda
Cateva fire de ceapa verde
2 linguri de smantana fermentata
Sare
Piper
Nucsoara (un varf de cutit)
Glazura:
2 galbenusuri
Putina sare
Seminte de susan
Mod de preparare
Aluatul l-am facut la masina , ea la framantat eu l-am scos gata dospit J deci lucru greu, nu e meritul meu J . In masina am adaugat ingredientele in ordinea enumerata…, cu mentiunea ca am frecat galbenusurile cu sarea si numai dupa aceia le-am adaugat in cuva, peste ingredientele umede.
Aluatul se poate foarte bine framanta si la mana, exact ca orice aluat, pana devine ferm si ne-lipicios, apoi se lasa la dospit o ora, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp ne ocupam de umplutura:
Spalam frunzele de leurda, le lasam putin, intr-o sita la scurs, apoi le punem pe tocator si le maruntim cu cutitul. Le transferam intr-un bol incapator si maruntim urda peste ele. Adaugam si branza sarata ( telemeaua) data prin razatoarea cu gauri mici. Firele de ceapa verde spalate si scurse, le tocam marunt si le punem in bol. Frecam intr-un castronel galbenusurile cu sarea, adaugam smantana, piperul si nucsoara, amestecam totul bine si golim peste leurda si branzeturi. Omogenizam totul si gustam , in caz ca mai trebue…mai asezonam cu sare si piper.
Aluatul gata dospit, il scoatem pe masa de lucru, putin infainata si il impartim in patru parti egale. La fel procedam si cu umplutura.
Intindem fiecare bucata de aluat intr-un dreptunghi ( vezi poza), adaugam o parte de umplutura, o intindem , ungem marginea cu galbenus (din galbenusul pe care il folosim la glazura vezi poza) si rulam aluatul. Oul are rolul de a lipi aluatul si astfel umplutura nu curge. Lasam deoparte si trecem la urmatorul. Rasucim cate doua rulouri si formam cozonacul pe care-l punem in tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel si cu restul de aluat…
Lasam cozonacii la crescut inca o ora, dupa care ii ungem cu galbenusul frecat cu sare, presaram peste, susan apoi ii punem in cuptorul incalzit dinainte si ii coacem timp de 55’ la temperature de 180 grade.
Se scot din cuptor, se lasa 10-15’ in tava pe un tocator, dupa care se scot usor, prin rasturnare din tava si se asaza pe gratar. Nu se taie decat dupa ce s-au racit complet !
Spor la preparat ;-) si pofta la mancat ! :-D