Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

marți, 8 mai 2012 | Reply

Este o reteta simpla, dar foarte bunade cozonac, care ma duce cu gandul la copilaria mea. Asa ne face-a mama cozonacul cu nuca…si-mi aduc aminte cum eu si fratele meu, nu avea-am rabdare sa se raceasca, nu se putea taia si mama ni-l rupe-a si ne dadea cate o bucata asa fierbinte, numai sa ne inchida gura…ce vremuri minunate !!!!

Timp de pregatire:180’

Ingrediente

Aluat:

200ml lapte

100g margarina, topita

¼ lingurita sare

2 linguri zahar

2 oua, putin batute

Caoaja rasa de la o lamaie

½ lingurita praf de portocala

600g faina alba

2 lingurite rase drojdie uscata

Umplutura:

300g nuca macinata

200g zahar tos

375 g gem de prune

Pt glazura:

1 ou

1 lingura lapte

Mod de preparare

Punem ingredientele in cuva masinii(de paine), exact in ordinea enumerate la aluat. Setam programul pentru framantare si dospire. Daca nu aveti masina, faceti aluatul de mana, exact ca orice aluat classic.
Intre timp amestecam nuca macinata cu zaharul tos si ne pregatim o tava rotunda(daca dorim sa-I dam cozonacului forma de floare/coronita), pe care o tapetam cu hartie de copt.
Intr-un bol mic, batem oul cu laptele, pentru glazura si-l dam deoparte.
Cand aluatul este crescut si semnalul sonor al masinii, ne anunta ca si-a terminat treaba, scoatem aluatul pe masa de lucru, putin unsa.
Impartim aluatul in trei parti. Doua parti mici, pentru baza si capac si partea mare pentru cozonacul ce va fi umplut.
Incepem cu o bucata mica de coca pe care o intindem cu sucitorul, formand o sfera de dimensiunea tavii si o asezam ca baza pentru cozonac. O ungem cu dulceata, presaram nuca deasupra si o lasam deoparte.
Ne intoarcem acum la bucata mare de coca pe care o intindem cu sucitotul intr-un dreptunghi maricel, ungem cu gem, presaram cu nuca si rulam coca cat mai strans, formand un sul lung.
Taiem in felii pe care le asezam una langa alta in tava, exact ca petalele unei flori si daca nu incap toate (cazul meu), le asezam deasupra vezi foto.
Ungem toata suprafata cu gem ramas si presaram deasupra, restul de nuca cu zahar.
Intindem si cea de a doau bucata mica de coca, intr-o sfera, ceva mai mare decat circumferinta tavii, pe care o punem deasupra feliilor de de coca, avand grija ca marginile de jur imprejur sa le inpingem sub “petale”, astfel incat sa fie bine inchise. Cu o furculita intepam coca din loc in loc, ca aluatul sa poata respire si o lasam la crescut inca 25-30’. In acest tipm pornim cuptorul aragazului.
Inainte sa punem cozonacul in cuptor, il ungem bine cu oul batut.
Coacem cozonacul, la foc moderat,50’. Imediat ce este gata, asa fierbinte, il ungem cu o lingura de smantana grasa, pentru a-i ramane coaja moale si frageda. Nu va faceti griji, fiind fierbinte, imediat se va absorbi smantana, apoi imediat il acoperim cu un prosop si asteptam sa se raceasca. Numai dupa aceia il taem in felii si-l degustam…

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *