Alba ca zapada

marți, 2 iunie 2015 | 2 Replies

Este o prajitura pe cat de simpla, pe atat de delicioasa si aspectoasa 😀
Usor de preparat, cu costuri minime si rezultat grozav:-P

Timp de pregatire: 60′

Dimensiuni tava : 25/35cm

Ps: reteta propriuzisa este pentru 5 foi , eu am copt mai multe portii si aceasta prajitura pe care v-o prezint are 7 foi 😀 asa mi-am dorit eu o prajitura mai inalta 😉 daca va place si va doriti si voi la fel, mai plusati cu cate jumatate de portie la ingrediente si veti optine exact o prajitura ca aceasta 😆

Ingrediente

Pentru foi avem nevoie de :

2 oua
un praf de sare
100g zahar tos
5 linguri de ulei
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura zeama de lamaie
550g faina alba

Crema:

3 oua
200 g zahar tos
10 linguri rase de faina alba
1 litru lapte
1 pachet margarina Rama
2 lamai mari

Mod de preparare

Pentru foi :
Intr-un bol incapator , frecam bine ouale cu zaharul si praful de sare, pana ce acestea se albesc si arata ca si o crema. Adaugam in fir uleiul, amestecand in continuare pana se incorporeaza in intregime. Stingem intr-o canita, bicarbonatul cu zeama de lamaiepe care-ladaugam la compozitia de oua,impreuna culaptele si faina in reprize. La inceput amestecam cu lingura, apoi cand compozitia se ingroasa, trecem la framantat pana optinem un aluat elastic si nelipicios.
Impartim aluatul in 5bucatiegale.
Fiecare bucata de aluat o intindem foarte subtire, cu sucitorul pe dosul tavii tapetate cu hartie de copt sile coacem pe rand,in cuptorul preincalzit la temperatura de 150*, timp de 5' fiecare.
Se lasa foile la racit, fiecare pe hartia pe care a fost coapta si numai dupa acea se pot suprapune.
Pana foile se racesc ;-) trecem la prepararea cremei:

Punem intr-un vas laptele si-l dam pe foc la fiert. Separat intr-o cratita mai adanca, frecam bine ouale cu zaharul, dinnou pana se albesc 8-O , incorporam faina, apoi turnam in fir lapte fierbinte si amestecam incontinuu . Punem cratita pe flacara mica, sau pe baie de aburi si fierbem compozitia amestecand continuu pana devine groasa, de consistenta unei budinci. Luam vasul de pe foc si lasam la racit.
Separatmixam bine margarina. Cand budinca este racita complet, incorporam rand pe rand, mixand in continuu, cate o lingura de margarina pana o incorporam pe toata. La final adaugam zeama de lamaie, dupa gust si preferinta :lol: mai multa sau mai putina :-D

Asamblare:
In tavape care am coptfoile, tapetam cu folie alimentara, punem o foaie, o parte din crema, alta foaie, crema, repetam operatiuneasi deasupra ramane foaie fara crema.
Acoperim prajitura cu folie si o dam la rece pentru cateva ore bune :roll: , ideal se lasa pana a doua zi, cand foiledevin moi si prajitura se poate portiona :-D
Decor:
Eu am folosit o glazura din ciocolata alba in bucati siolingura de unt,topite pe baie de aburi si intinsa deasupra foii, dar si mai simplu puteti presara zahar farin si prajitura este la fel dedelicioasa !
Pofta buna !

 

2 thoughts on “Alba ca zapada

  1. Sidy

    Mie imi place mult prajitura asta ca este racoroasa si pufoasa. Merge de minune cu caldura de afara….
    Te tzuc Lia…primesc o feliuta ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *