Este sezonul prunelor si va propun cu drag sa incercati reteta mea 😉
Fie ca le serviti in sirop de menta sau in alt sirop , fie ca le serviti simple 😆 gustul acestor galuste , este grozav 😀
Ingrediente
- 600g cartofi
- 150g faina
- 1 lingurita de ulei
- ½ lingurita sare
- 1/2lingurita zahar
- 25 prune mari
- 25 cuburi zahar brun(sau alb)
- 300g pesmet
- 50gunt
- Zahar praf
- Sirop de menta
Mod de preparare
Prunele le spalam ,le scoatem samburii cu atentie fara sa le despicam complet si le lasam la scurs intr-o strecuratoare .
Intr-o tigaie anti-aderenta, punem untul la topit si adaugam pesmetul pe care-l rumenim bine.
Facem un aluat din cartofii fierti, curatati si dati prin masina, cu faina, o lingurita de ulei, sare si zahar. Framantam totul pana optinem un aluat ceva mai moale ca cel de taitei.
In fiecare pruna, in locul samburelui, punem cate un cub de zahar si le asezam pe o tava sau farfurie.
Punem la fiert o oala cu apa in care am pus putina sare(un varf de cutit).
Din aluat, facem un "carnat" gros de 2-3degete, din care taiem bucatele de 1cm grosime. Acestea se intind cu mana si in fiecare imbracam o pruna. Le rotunjim intre palme; cand sunt gata toate, le fierbem pe rand, depinde cat este de mare oala, eu am fiert de doua ori 8 si o data 9 bucati,in apa clocotita, dar la foc mic, ca sa nu se sparga. Cand se ridica la suprafata sunt gata. Le scoatem cu o lingura cu gauri pentru a se putea scurge de apa si le tavalim prin pesmet. Le punem intr-un bol si le pudram cu zahar.
Se consuma atat calde cat si reci, ca fel principal sau, ca desert se pot servi intregi sau taiate in doua, stropite cu sirop de menta si o frunzulita ca décor ori taiem fiecare galusca in 8 bucatele pe care le stropim cu sirop si frunzulite de menta maruntita.
Pofta buna !