E prima oara cand fac dulceata de nuci verzi, o dulceata la care visez de mult…si cum perioada propice este inceputul lunii iunie…am trecut la treaba 😀 .
E mult de lucru, te murdaresti ( eu am avut doua perechi de manusi si tot m-am ingalbenit ca lumea) dar pentru asa o delicateta… chiar nu mai conteaza 😉 .
Timp de pregatire: 2 zile
Ingrediente
165 nuci verzi mici
1,5 kg. de zahar
1 lamaie
1,2 L apa plata
2 lingurite zahar vanilat vanilie
Mod de preparare
Curatam nucile de toata coaja verde si pe masura ce le decojim le punem intr-un castron cu apa rece. Lasam nucile curatate in apa rece, 24 de ore, timp in care schimbam apa de mai multe ori. Eu le-am lasat de pe o zi pe alta.
Punem apa la fiert intr-o oala si cand da in clocot adaugam nucile si le oparim, le lasam sa dea dou trei clocote dupa care luam oala de pe foc si lasam nucile sa stea in apa fiarta cam 10’. Scoatem nucile, aruncam apa in care au stat, punem alta curata pe care o punem dinnou la fiert si repetam operatiunea cu oparitul si stationatul inca de doua ori.
Spalam apoi nucile sub jet de apa rece si le lasam in castron sa stea tot in apa rece, apa in care am pus si doua felii de lamiie pentru ca nucile sa-si pastreze culoarea.
Intre timp punem apa plata si zaharul la fiert si lasam pana se leaga siropul, aproximativ 1 ora.
Scoatem nucile pe un prosop, le lasam 5’ la scurs dupa care le punem in sirop si le fierbem in continuare pana dulceata se leaga bine, cam 30’. La final adaugam zeama de lamiae si zaharul vanilat, mai lasam sa dea doua trei clocote dupa care dulceata este gata.
Repartizam nucile, in mod egal in borcanelele pregatite dinainte (spalate si uscate) le acoperim cu sirop/dulceata, le infiletam capacele dupa care le asezam pe masa, cu capacul in jos si le lasam asa sa stea cam 15’, dupa care le intoarcem, le etichetam si le asezam in camara.
Mie mi-au iesit 7 borcanele de 200ml si ma bucur mult ca am reusit sa o prepar !
Sa aveti pofta !