Dulceata aromata din prune bistrite

duminică, 8 septembrie 2013 | Reply

Prunele, fructele dulci ale toamnei anunta ca vara este la final. Dulci, zemoase si pline de vitamine, prunele sunt vedete in aceasta perioada.

Timp de pregatire: 200’

Ingrediente

5kg prune bistrite

1kg zahar

3 lingurite esenta de rom

Mod de preparare

Spalam prunele si le indepartam samburii. Trecem prunele prin masina de carne sau le tocam cu robotul de bucatarie.
Pregatim o cratita/oala mare, preferabila din tuci ( asa ca a mea sau alt model, nu conteaza ), adaugam pasta macinata de prune si zaharul.
Dam cratita pe flacara si amestecam destul de des si asta vreme de vre-o trei ceasuri bune :-P deoarece pe masura ce dulceata se ingroasa, tinde sa se prinda de fundul vasu-lui.
Intre timp spalam si uscam (in cuptorul aragazu-lui), borcanele cu capace.
Cand dulceata ajunge la densitatea dorita, adaugam esenta, amestecam bine, apoi ne imbatam cu mirosul ce-l emana amestecul ;-) mai lasam sa bolboroseasca de cateva ori si luam de pe foc.
Umplem recipientele , pe care le-am asezat intr-o tava cu putina apa, asta sa nu plesneasca de la caldura dulcetii, apoi punem capacele, infiletam si asezam borcanele pentru aprox. 5’ cu capul in jos, adica pe capac. Apoi le intoarcem si le lasam asa pana se racesc.
Le etichetam si le asezam in camara.

Pofta buna !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *