Crap proaspat, cu mamaliguta si mujdei aromat

sâmbătă, 7 iulie 2012 | Reply

Sotul mi-a adus un crap proaspat, mare si frumos de 3kg. Asa ca am renuntat la planurile mele de gatit… si m-am ocupat de bunaciunea de crap. Spre bucuria mea, crapul mi-a oferit si 400g de icre minunate, pe care le-am pus la sare si le voi prepara cu alta ocazie 😉

Timp de pregatire: 120’

Ingrediente

3 kg crap proaspat

Pt marinata:

1 lamaie mare, folosim doar sucul

2 linguri ulei de masline

1 lingurita oregano uscat

½ lingurita sare grunjoasa

½ lingurita piper

Pt prajit:

Ulei de palmier

Faina de grau sau/si faina de porumb

Pt mujdeiul aromat:

1 capatana usturoi

30g frunze proaspete de salvie

1 praf sare

1 praf piper

100ml ulei

Sucul de la ½ lamaie

50ml smantana

Mod de preparare

Mai intai preparam marinata, amestecand foarte bine ingredientele enumerate mai sus.

Apoi trecem la peste si incepem cu indepartarea solzilor, dupa care il despicam, extragem continutul si daca avem norocul sa gasim icre, le scoatem cu grija intr-un bol, presaram deasupra putina sare grunjoasa si le punem intr-un borcan, la frigider. Pentru a le consuma trebue lasate cateva zile la rece.

Pestele curatat de solzi si intestine, il spalam bine in apa rece, apoi il de-capitam si ii indepartam inotatoarele si coada. (Din cap si coada, voi face in curand o ciorbica J).

Taiem pestele in felii de aprox. 5 cm, pe care le punem la macerat pentru 60’, la frigider.

In acest timp peparam mujdeiul: Curam usturoiul, stoarcem jumatatea de lamaie, spalam salvia si le punem intr-un blender. Adaugam sarea, piperul si uleiul, apoi mixam pana se formeaza pasta. Golim pasta intr-un bol si inainte de servire adaugam smantana, amestecam si daca e nevoie mai asezonam cu putina sare.

Dupa ce feliile de peste au stat la macerat , punem intr-o tigaie antiaderenta uleiul si-l lasam la incins. Intre timp ne pregatim boluri-le cu faina (eu am prajit si cu faina de grau si cu faina de porumb), sau bolul cu faina, scuturam bucatile de peste, de excesul de marinata si le tavalim bine prin faina, dupa care le punem la prajit. Lasam cam 3’ pana-si formeaza o crusta arie, apoi intoarcem si mai prajim 2’. Scoatem bucatile, pe servetele absorbante.

Servim pestele cu sos de mujdei, mamaliguta si felii de lamaie.

Pofta buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *