Din cand in cand ma apuca asa cate un dor de copilarie…de mama…si atunci ma mobilizez si imi sting dorul 😀 da, da, ati ghicit 😉 prepar cozonac bun si frumos mirositor…
De data aceasta am preparat eu o umplutura, asa dupa capul meu :roll:, cu cele doua ingrediente dupa care eu sunt „innebunita” 😉 , nuca si ciocolata 😯 si nu pot sa va descriu in cuvinte ce bunatate de cozonac a rezultat…trebue sa-l incercati si voi 😛 daca vreti sa stiti cum e 😉
Timp de pregatire: 180′
Ingrediente
Pentru aluat:
2 kg faina
800 ml smantana fermentata
10 galbenusuri
250 gr zahar tos
150 ml unt topit
100 ml ulei
50 gr untura topita de porc
4 lingurite drojdie uscata
coaja rasa de portocala
Pentru umplutura:
4oo gr nuca macinata
300 gr ciocolata cu lapte
100 ml lapte
Pentru uns:
1 ou
2 linguri smantana
2 linguri zahar
Mod de preparare
Pentru aluat, punem ingredientele in masina de paine, exact in ordinea enumerata...si setam pt framantat si dospit.
Intre timp, macinam nuca, punem ciocolata maruntita intr-un bol, adaugam laptele si punem bolul la micronde pana se topeste. Amestecam si lasam putin sa se raceasca dupa care turnam compozitia peste nuca si amestecam bine.
Oul si cele doua linguri de lapte, le batem bine intr-un bol si le dam de-oparte.
Pregatim o tava de aragaz, pe care o tapetam cu hartie de copt.
Cand aluatul este gata crescut, il rasturnam pe masa de lucru, unsa in prealabil cu putin ulei si-l il impartim in doua parti egale. Intindem aluatul cu sucitorul, presaram jumatate din compozitia de nuca cu ciocolata si rasucim cat mai strans. Procedam la fel si cu restul de aluat si umplutura, apoi cele doua suluri le asezam in tava, lasand distanta intre ele, pentrua a putea creste.
Lasam la crescut 45-50' si intre timp pornim cuptorul aragazului.
Cand e crescut frumos, ( vezi foto) il ungem din belsug cu amestecul de ou si lapte, dupa care-l dam la copt pentru 50 minute. Primele 10' coacem la 200*, apoi reducem la 180*.
Dupa ce-l scoatem din cuptor, il lasam aprox. 5' in tava, apoi scoatem cozonacii pe un gratar, ii acoperim cu un prosop si ii lasam sa se raceasca.
Se portioneaza cand s-a racit complet !
Pofta buna!